Esemény

A GAZDÁK PIACI IGÉNYE SIKERRE VITTE A FARMER EXPÓT

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A Farmer Expó az első pillanattól kezdve céltudatosan az agrár-ipari ágazat-csoport részeseinek és partnereinek igyekszik minél szélesebb körű és minél hatékonyabb lehetőségeket biztosítani a kapcsolatteremtésre, a kapcsolatok elmélyítésére, a megmérettetésre – egyszóval az előrelépésre. A kiállítás ennek megfelelően fórumot biztosít a közvetlenül mezőgazdasági termeléssel foglalkozó, illetve az ehhez a szférához kapcsolódó, azzal partneri viszonyban álló hazai és külföldi cégeknek, vállalkozásoknak és szervezeteknek a termékeik, szolgáltatásaik bemutatására.

A gazdák jó szándékú „noszogatása” adott erőt az idei expó megszervezéséhez

A 29. Farmer Expó minden tekintetben más, mint az eddigiek voltak. A koronavírus-járvány miatt hónapokig nem az volt a kérdés, hogy milyen legyen a kiállítás, hanem, hogy legyen-e? Erről Vaszkó László vásárigazgató, az expót szervező V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezetője beszélt a megnyitón, hozzátéve: a kiállítók bátorsága, az ágazat szereplőinek szolidaritása és együttműködése kellett ahhoz, hogy a járványügyi szabályok messzemenő betartásával az idén is megrendezhessék a találkozót.

A 4 napos agrár-seregszemlén 126 kiállító mutatkozott be 15.278 négyzetméteren, amit 12.896 látogattak meg augusztus 18-a és 21-e között, a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán. Ez idő alatt az expón számos szakmai fórumot rendeztek több mint 300 fő részvételével és állatbemutatót is tartottak – mondta a házigazda.

Példás válságkezelés

Az expó társrendezője a Nemzeti Agrár-gazdasági Kamara (NAK), amelynek elnöke a megnyitón ismertetett üzenetében kiemelte: a magyar agrárium szereplői példásan kezelték a vészhelyzetet, mindent megtettek azért, hogy Magyarország lakossága ne szenvedjen hiányt a pandémia miatt. Győrffy Balázs levelében hangsúlyozta: külön érdeme a rendezvénynek, hogy a Debreceni Egyetem évtizedek óta részesévé vált a Farmer Expónak, hiszen magas szintű szakképzés nélkül nincs magas szintű mezőgazdaság és élelmiszeripar. A NAK elnöke szerint a térségre jellemző erős agrárium megérdemel és igényel is egy olyan nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szak-kiállítást, mint amilyen a jövőre 30 éves születésnapját ünneplő Farmer Expó. 

Felszentelték az új kenyeret

A Farmer Expó megnyitóján felszentelték az új búzából készült kenyeret. Az esemény súlyát emelte, hogy az idei év legjobb búzakenyerének, 2020. Szent István napi kenyerének a most megáldott, a Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házikenyerét választotta a nívós szakmai zsűri. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke felidézte, hogy tíz éves a Magyarok kenyere program, melynek keretében az idén több mint hatezer itthoni és határon túli adományozó gazda, nyolcezer tonnát meghaladó mennyiségű búzával járult hozzá, hogy minden rászorulónak jusson a magyarok kenyeréből.

- Most minden eddiginél nagyobb szükség van a Kárpát-medencei magyar gazdák összefogására, melynek szép példája az idén 10 éves Magyarok Kenyere program – fogalmazott a politikus, aki egyébként visszatérő vendége e rangos szakmai rendezvénynek.

Mit üzennek a gazdák?

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke jelezte: az önkormányzat közreműködésével 1 milliárd forintból 24 termelői piacot építettek, illetve újítottak fel a megye településein az elmúlt években annak érdekében, hogy segítsék a gazdák piacra jutását. – Szeretném tolmácsolni miniszter úrnak és általa a Kormánynak a helyi termelők üzenetét, miszerint hozzanak létre olyan laborokat, amelyek mind a mezőgazdasági, élelmiszeripari és a gyógyszeripari hasznosításhoz kapcsolódóan is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kistermelők minősített termékekkel tudjanak piacra törni.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere ünnepi köszöntőjében egyebek mellett azt mondta, hogy ötvenéves álom válik valóra, amikor kormányzati támogatással az idén megkezdődik a térség vízellátását javító Civaqua program, amiből egész Kelet-Magyarország mezőgazdasága profitál majd. „Debrecen az elmúlt években a gazdaság területén rendkívül sokat változott, máshová tolódtak a hangsúlyok. Azt láthatjuk, hogy egyre erősebb térségünkben a járműipar, az elektronika, a szolgáltató szektor, de ez a város mindig ott lesz a magyar agrárium szívében”.

Elérhetőségek:

V-Trade Kiállítások Kft.

Cím: 4032 Debrecen, Füredi út 76.
Telefonszám: 52/436-011
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.farmerexpo.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on péntek, 05 február 2021 08:45
Rate this item
(1 Vote)
loader