Ismét találkozzunk az Agromash Expo-n!

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskolánál már évtizedes hagyomány a legnagyobb hazai agrárkiállításon való részvétel. Idén sem lesz ez máshogy. Az „Agromash” cégünk életében egy kisebb ünnep minden év január utolsó hetében. Ilyenkor találkozunk azokkal a bel és külföldi partnerekkel, akikkel évközben kevesebb alkalmunk van eszmét cserélni.

Gyümölcsfaiskolánk 11 évvel ezelőtt kezdett bele egy nagyszabású fajtainnovációs tevékenységbe, melynek eredményeként már több, mint 500 hektár modern fajtaszerkezetű gyümölcsültetvény jött létre.

Évente több, mint tíz alkalommal tartunk nyilvános technológiai bemutatót az ország különböző pontjain, ahol a metszés, a növényvédelem, a tápanyag gazdálkodás, a termésszabályzás témakörén kívül az új fajtákat is népszerűsítjük. Kísérleti ültetvényeinkben több, mint hatvan alma fajtajelölt és fajta, valamint számos csonthéjas fajta szerepel. Az új fajták honosítását és szaporítását egy alapos, sok évre kiterjedő tesztelés előzi meg, annak érdekében, hogy csak a hazai ökológiai környezetben is minden szempontból megfelelő fajták kerüljenek köztermesztésbe.

Tevékenységünk eredményeként nagy ültetvényfelületen és többféle alanyon termesztik már a Luna, Sirius, Orion, Rozela, és Red Topaz almafajtákat, de egyre növekvő tendenciát mutat az Allegro, Bonita, Galiwa, Galarina telepítése is. Az új, betegségellenálló fajták lehetőséget teremtenek az alacsonyabb önköltségen megvalósítható gyümölcstermesztéshez, valamint egyszerűsítik a bio termelésre történő átállást. A bio termelők tábora a piaci lehetőségek bővülésével egyre nagyobb ütemben gyarapszik.

Legújabb almafajtánk a Bonita

Az ellenálló fajták mellett a Holland Almánál a hagyományos fajtaújdonságok is megtalálhatók, mint például a Jeromine, a Red Jonaprince, a Red Idared, valamint különböző Golden és Gala klónok. Faiskolánk egyre inkább elköteleződik a csökkentett vegyszerfelhasználás és a bio termelés támogatása mellett, ezért a nem rezisztens fajtákat inkább már csak előrendelésre szaporítjuk.

Az almatermésűek mellett, több mint tíz éve kizárólagos szaporítási jogot szereztünk a Topend Plus szilvafajtára, valamint néhány éve a Jojo és Felsina szilvák keresztezéséből létrehozott Jofela fajtára. A Topend Plus igazi sikertörténetté vált Magyarországon, a Jofelát pedig még csak most kezdik megismerni a termelők. De az említett fajtákon kívül a teljes „Top – sorozat” szaporítását végezzük. Olyan fajtákét, mint a Tophit, Topfive, Kulinaria. A sorozat többi tagját – Topgigant, Topfirst – kizárólag előrendelére szaporítjuk.

Pár éve szaporítási és forgalmazási licencet kaptunk a „Cot” kajszisorozat tagjaira. Az északi és a balaton felvidéki termőtájban egyre többen ismerik és kedvelik meg a korai Wonder Cot és Magic Cot kajszikat, vagy a rendívől bőtermő Jumbo Cot és Flavor Cot fajtákat. A kajsziújdonságok sora rendkívüli fajtaválasztékkal jellemezhető, a legkorábbitól az egész kései érésűekig.

A fajtaújdonságok mellett a Holland Alma alanyválasztéka is nagyon széles spektrumon mozog. Almát például hatféle alanyfajtán szaporítunk az igen törpe növekedésűtől a középerősekig. Vannak a színeződésre kedvező hatással rendelkező, vagy extrém fagyhatásnak is ellenálló speciális alanyaink is.

Partnereink igényeit nem csak kiváló minőségű oltványokkal, hanem rendszeres szaktanácsadási tevékenységgel is segítjük. Főállású tanácsadónk rendszeresen látogatja az ültetvényeket, valamint Hírlevél rendszert is üzemeltetünk, melyben rendszeresen felhívjuk a figyelmet az aktuális teendőkre. Hírlevélben meghirdetett technológiai rendezvényeink regisztráció mellett nyilvánosak és ingyenesen látogathatók. Érdemes tehát feliratkozni hírlevélre a hollandalma.hu oldalon.

Amennyiben többet szeretne megtudni a fajtaújdonságok tulajdonságairól, vagy bármilyen egyéb technológiai jellegű kérdése van, keressen minket az Agromashon is a „G” pavilon 501/B standján, a Hungexpo területén, január 23-26 között.

 

Elérhetőségek:

 

Holland Alma Kft.

Cím: 4375 Piricse, Rózsa tanya
Telefon: 42/280-388
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.hollandalma.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on hétfő, 16 december 2019 10:02
Rate this item
(1 Vote)
loader