Konferencia a talaj változásairól

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

Hazai és nemzetközi szakemberek mutatták a tartamkísérletekből származó eredményeiket azon a konferencián, amelyet a Westsik vetésforgó alapításának 90. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézetében tartottak november 20-21-én.

A Westsik vetésforgó alapításának 90. évfordulója alkalmából a kísérletet fenntartó DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet „2nd Conference on long-term field experiments - LOTEX 2019” címmel szervezett ünnepi konferenciát.

A tartamkísérletek elsődleges célja, hogy hosszú távon hasonló, illetve uniformizált növénytermesztési eljárásokat alkalmazzunk egymás után. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a talajban, környezetben zajló folyamatokat modellezzük, vizsgálati eredményekkel alá tudjuk támasztani, az ezekből leszűrt eredményeket pedig a gyakorlat számára át tudjuk adni – tájékoztatott Dr. Zsombik László, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (DE AKIT) Nyíregyházi Kutatóintézetének igazgatója a nemzetközi kongresszus nyitónapján.

Egész Európa egyik leghosszabb tartamkísérlete a Westsik-féle vetésforgó kísérlet. A Nyíregyházi Kutatóintézet jogelőd intézményében 1929-ben Westsik Vilmos tanár indította el az oktatási célt szolgáló  kísérletét 12,4 hektár területen, 15 vetésforgóban modellezve a savanyú homoktalajon alkalmazható vetésforgókat.

Dr. Zsombik László elmondta: érdekesség, hogy napjainkban a zöldítésben visszaköszönnek azok az elméletek, ami alapján kilenc évtizede a kísérletet beállították. A vetésforgók alkalmasak arra, hogy környezet- és talajkímélő növénytermelési eljárásokat vizsgáljanak, az eredmények alapján pedig a térség gyenge adottságú területeinek hasznosítására is javaslatokat tudnak tenni.


Hozzátette: a tartamkísérletek egyfajta szántóföldi laboratóriumok, ahol a hosszú távú változásokat figyelik meg, hiszen a talaj esetében mind a pozitív, mind a negatív változások általában hosszú időtartamot vesznek igénybe. Ugyanakkor kárt sokkal gyorsabban, akár egy év alatt is lehet okozni a talajban, de ezeket kijavítani akár évtizedekig is eltarthat.

Ha szeretnénk, hogy az ágazatban előrébb tudjunk haladni, ahhoz szükséges, hogy a rendelkezésünkre álló adottságokat környezettudatos módon ki tudjuk használni. A kutatóintézetben zajló munka eredményeit hasznosítva a gazdák termelési mutatóit emelni tudják - fogalmazott Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott.

A kétnapos konferencián a talaj fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságaival, a talaj-növény interakciókkal, valamint a tartamkísérletek speciális metodikai problémáival összefüggő témákat tekintették át a szakemberek. Plenáris előadóként a rothamstedi tartamkísérlet eredményeinek digitalizációjáról Dr. Margaret Glendining, a  Julius Kühn Institut munkatársa tartott előadást,  Dr. Holger Lilienthal pedig a braunschweigi tartamkísérlet új távérzékelési és digitalizációs kutatási eredményeit mutatta be.  A konferencián a tartamkísérletek fenntartásáért és támogatásáért kifejtett tevékenységéért a Nyíregyházi Kutatóintézet Dr. Jolánkai Márton professzornak Westsik Vilmos emlékérmet adományozott.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Rate this item
(1 Vote)
loader