loader

Közelgő események

júl.
11

2020.07.11 7:00 am - 2:00 pm

júl.
13

8:00 am 2020.07.13 - 8:00 pm 2020.07.20

szept.
10

8:00 am 2020.09.10 - 8:00 pm 2020.09.12

Több forrás keretében is támogatják a halágazatot

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A Vidékfejlesztési Program és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program több intézkedése is összhangban van a Bakony Expo céljaival, tematikájával – hangsúlyozta Dr. Viski József vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Veszprémben a Bakony Expo megnyitóján.

Hatodik alkalommal rendezték meg november 8-10. között a Bakony Expo-t, melynek kiemelt alapanyaga idén a hal volt. A látogatók megismerkedhettek a tájegységre jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokkal, és a helyi konyhával kapcsolatos témák is terítékre kerültek. A bakonyi ízek vásárán a Veszprém megyei és helyi őstermelők kínálták termékeiket, a nézelődők mesterségeket és szerszámokat ismerhettek meg. Az eseményen kiemelt nemzeti értékeink és hungarikumaink bemutatásra kerültek. A rendezvény célja többek között a Bakony vidék kulturális örökségének ápolása és továbbadása a programok sokszínűségén keresztül.

Dr. Viski József nyitóbeszédében kiemelte, a Vidékfejlesztési Program több intézkedése keretében támogatja az élelmiszer-feldolgozást, a rövid ellátási láncok kiépítését, valamint a helyi piacok kialakítását, fejlesztését. Az élelmiszer-feldolgozás keretében meghirdetett két felhívás esetében már összesen több mint 150 milliárd forint támogatásról döntött az Agrárminisztérium, emellett mindösszesen 11 milliárd forint értékben támogatta a tárca a helyi piacok fejlesztéseit. Ez utóbbi elsődleges célja, hogy segítse a termelők közvetlen piaci lehetőségeit annak érdekében, hogy a kiváló magyar készítményeket minél nagyobb arányban, helyben értékesíthessék.

A helyettes államtitkár elmondta, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében több mint 16 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a hazai haltermelés és a halfeldolgozás beruházási fejlesztéséhez, a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítéséhez. A célokat elősegítendő beruházási támogatások jelenleg is elérhetők az érdeklődők számára.

Hozzátette: a „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő kampány a magyarországi halfogyasztás ösztönzése céljával 2014-ben indult útjára. A MAHOP kiemelt projektjeként működő kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód ösztönzésére és a tudatos táplálkozás fontosságára. Hozzátette: a népszerűsítő kampány fókuszában az áll, hogy a hazai fogyasztók megismerjék a halételek sokféleségét és azok változatos ízvilágát, így a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek mindannyiunk asztalára.

Forrás: https://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/videkfejlesztesert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tobb-forras-kereteben-is-tamogatjak-a-halagazatot

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Rate this item
(1 Vote)
loader