loader

Közelgő események

júl.
11

2020.07.11 7:00 am - 2:00 pm

júl.
13

8:00 am 2020.07.13 - 8:00 pm 2020.07.20

szept.
10

8:00 am 2020.09.10 - 8:00 pm 2020.09.12

Idén is színvonalas programokkal készülnek a szervezők a Bábolnai Gazdanapokra!

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

Idén szeptember 5. és 8. között, az OMÉK társrendezvényeként tartják meg a 32. Bábolnai Gazdanapokat, amelyre minden eddiginél sokszínűbb szakmai programokkal készülnek a szervezők – hangzott el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára kiemelte: a Bábolnai Gazdanapok azt a tudás-intenzív, jövőbemutató, fenntartható mezőgazdaságot szolgálja, amelyet mindannyian célul tűztünk ki magunk elé, és segít a fiatalok felé való nyitásban is. Az államtitkár elmondta: a Bábolnai Gazdanapok, amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza, mindig is az ágazat kiemelkedő ünnepe és eseménye, amely a magyar gazdálkodók számára egyszerre hagyomány és érték.

Szeptember 5. és 8. között a 21. század technológiáját mutatja meg valamennyi magyar gazdálkodó számára. Az idei OMÉK az üzleti szerep erősítéséről, az innovációról, és a fiatalok megszólításáról szól. A Bábolnai Gazdanapok az OMÉK társrendezvénye, ami újdonság, és ezt a státuszt az állattenyésztés tekintetében Hódmezővásárhely, a mezőgazdasági gépbemutatók tekintetében pedig Bábolna vívta ki. “Közelebb a szakmához, nagyobb teret nyújtva annak, hogy az elmélet és a gyakorlat találkozzon” – hangsúlyozta. Mint mondta, Bábolna a mezőgazdasági gépek kiállításában óriási hagyományokkal rendelkezik. A gépeket működés közben úttörő jelleggel Magyarországon először itt állították ki, ami azóta is hatalmas érték a mezőgazdasági termelők számára.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: Bábolnán egy komoly tradícióval és szakmai presztízzsel rendelkező eseményt rendeznek, és a kamara sem hiányozhat egy olyan eseményről sem, ahol a gazdálkodók vannak a fókuszban. Mint kifejtette, a NAK saját standdal jelenik meg Bábolnán. Úgy vélte a Bábolnai Gazdanapok átfogó képet ad az agrárgazdaság aktualitásairól legyen szó akár a gépkínálatról, akár a növényvédő szerekről, a vetőmagról, műtrágyáról. A kiállítás súlypontja tradicionálisan a mezőgazdasági gépekhez kapcsolódik, és már a mezőfalvi kiállítás is megmutatta, hogy van érdeklődés arra, hogy a gazdáknak működés közben mutassák be a gépeket. Kifejtette, hogy a mezőgazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat, ami miatt folyamatos technológiai fejlesztésre van szükség, hogy tudjuk tartani a lépést a versenytársakkal. A kamara ezért üdvözli azt, hogy az okos megoldások külön szerepet kapnak a kiállításon. “A kamaránál törekszünk arra, hogy a gazdálkodók minél több ilyen innovatív megoldással találkozzanak, hiszen ez jelenti a hosszú távú versenyképességet.”

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója elmondta: az AM és az AMCazt a döntést hozta, hogy a fővárosi OMÉK fókuszába az élelmiszeripar, a nemzetközi kapcsolatok, és a fiatalok kerülnek; ehhez fontosak az állattenyésztési és agrárgépészeti szakmai programok. Májusban a hódmezővásárhelyi gazdanapokat, szeptemberben pedig a Bábolnai Gazdanapokat tartották, tartják meg az OMÉK társrendezvényeként. Kiemelte, hogy Magyarországon 150-200 mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó üzem működik, amelyek 8000, főként vidéken élő család megélhetéséhez járulnak hozzá. Ezek az eszközök az exportpiacokon versenyképesek, 80 százalékukat exportáljuk. Magyarországon immár több mint 150 éves múltra visszatekintő a gépgyártásunk, az AM az ágazat fejlesztésére pedig kiemelt figyelmet fordít. Tavaly 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket a hazai gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozók, alkatrészekre pedig 49 milliárd forintot fordítottak. Az AMC által szervezett 79. OMÉK a hazai mezőgazdasági gépgyártás sikereinek, érdemeinek széles körű bemutatására összpontosít, míg a Bábolnai Gazdanapokon a kiállítók által felvonultatott mezőgazdasági gépkínálat a szakmai, értékesítési oldal szempontjából lesz erős – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Haál Gábor, a helyszínt biztosító Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója a programokkal kapcsolatbanelmondta: az elmúlt 32 év olyan alapot ad, amihez fel kell zárkózni, és ma is igyekeznek megőrizni a szakmai színvonalat, és tartalmas programokat kínálni a szakmának, a közönségnek. Idén a Bábolnai Gazdanapok az OMÉK társrendezvénye lesz, ami nagy megtiszteltetés számukra. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok pedig a kiállítás kapcsán is szorosan együttműködik a NAK mellett a Gabonatermesztők Országos Szövetségével, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségével, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével.

A gazdanapok idei mottója: “Nemcsak ott voltam, részt is vettem”

Ennek érdekében a különböző szervezett programokon egy Bábolnai Gazdanapok útlevelet kap a látogató, amelybe pecséteket kell szerezni, amelyek majd kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítanak a kiállító cégeknél.

A kiállítás nyitónapján a Határontúli gazdákat hívnak és várnak a rendezvényre.

A fiatalok mezőgazdasági érdeklődését támogatva 11 olyan szakiskolát is meghívtak, ahol kiemelt gépészeti oktatás folyik. Szeptember 6-án, a szakiskolai napon az előzetes visszajelzések alapján 600-700 diákra számítanak. Számukra ingyenes a belépés, vezetett programot, és traktor tesztvezetést biztosítanak a fiataloknak.

Világszerte és persze hazánkban is egyre inkább teret nyernek a precíziós gazdálkodás módszerei. Ennek megismerése érdekében egy háromnapos SmartFarm konferenciát is szerveznek Bábolnán. A szakmai előadásokkal és látványos szabadföldi bemutatókkal összeállított program tematikája a növényvédelem, talajmanagement és a nedvesség-gazdálkodás lesz.

Lovak nélkül természetesen a kiállítás elképzelhetetlen így a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok látványos lovasprogrammal készül ebben az évben is.

A rendezvényről bővebben: www.babolnaigazdanapok.huLast modified on szerda, 17 július 2019 09:26
Rate this item
(1 Vote)
loader