Kiemelt helyen az ökológiai és a precíziós gazdálkodás

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A Szentlőrinci Gazdanapok 1994-ben nyitotta meg először kapuit. Az eltelt negyedszázad alatt a Dél-Dunántúl legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárává nőtte ki magát, s immár huszonhatodik alkalommal augusztus 2. és 4. között várja a szakmai és nagyközönséget.

A vásár három napja alatt a korábbi évekhez hasonlóan csaknem négyszáz hazai és külföldi, a korszerű növénytermesztést és állattenyésztést kiszolgáló vállalkozás, mezőgazdasági gépforgalmazó, és az élelmiszeripari ágazat sok jeles szereplője várja termékeikkel és szolgáltatásaikkal a gazdálkodókat és a nagyközönséget. A rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett idén is lesznek olyanok, akik most először mutatkoznak be a Szentlőrinci Gazdanapokon. A hazai cégek mellett kiállítanak német, horvát és szlovén agrárvállalkozások is.

Ahogy az elmúlt esztendők során, most is, a megnyitót követő Szakmai Napon a termelőket érintő aktuális kérdések kerülnek a középpontba. A két napon át tartó Szántóföldi Bemutatón pedig a gyakorlatban ismerkedhetnek meg a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható szerelvényekkel, adapterekkel, valamint egy új betakarító géppel az IDEÁL-lal. A látogatók nevezhetnek majd a Traktoros-versenyre is, amelyen mind a két nem képviselteti magát. E mellett 2014-től a vásár keretein belül kerül sor a Nemzeti Vágta egyik hivatalos előfutamára, a Szentlőrinci Vágtára!

A Szentlőrinci Gazdanapoktökéletes alkalom arra, hogy kötetlen formában találkozhassanak egymással a termelők és vásárlók, a szakmabeliek és az érdeklődők, miközben akár üzletek is megköttetnek, vagy legalábbis elkezdődhetnek az erre irányuló tárgyalások. Kiemelt cél, hogy a vásáron a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett, mind nagyobb hangsúlyt kapjon a hazai termékek népszerűsítése is. Mindamellett a vásár jó lehetőséget teremt arra, hogy a szakmaiság jól ötvöződjön a könnyed kikapcsolódással. – mondta el Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója.

A megnyitó napján a Kistermelők Házában sorra kerülő Szakmai Nap „A helyi gazdaság és a vidék jövője” mottó, azaz az agrárfinanszírozás és az élelmiszerbiztonság köré szerveződik majd. Kiemelt szerepet kap az ökológiai gazdálkodás, a digitális agrárstratégia és a precíziós gazdálkodás témaköre. Szó lesz a növényvédelmi előrejelző rendszerről, az ökológiai növényvédelem lehetőségeiről, a precíziós gabona-kereskedelemről.

A Jakab István MAGOSZ elnök és az Országgyűlés alelnöke vezette agrárfórum témaközpontja a vidékfejlesztés lehetőségei lesz, a Takarék Csoport részvételével szerveznek kerekasztal beszélgetést az ágazat finanszírozásáról. A szakmai nap Leader Műhellyel zárul Helyi Értékeink címmel, amelyen a Szigetvár-Szentlőrinc térségének öko-turisztikai fejlesztésében rejlő lehetőségek kerülnek terítékre. A szakmai nap az agrár-szaktanácsadók Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által akkreditált programja is egyben.

A Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő programban – amelynek keretében évről-évre más és más ország és országrész kerül a középpontba – idén Székelyföld lesz a Vásár kiemelt partnere. Ezen alkalomból Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő látogat el a rendezvényre és mond köszöntőt a megnyitó során. Külön standon székelyudvarhelyi és csíkszeredai gazdák mutatkoznak be, a kulturális programban pedig a Csíkcsomortyánból érkező Csomortányi Gál László festőművész alkotásai lesznek láthatók – adott tájékoztatást Pohl Marietta.

Továbbra is megmaradnak a tematikus részei a vásárnak, így többek között a karámkomplexumban látogatható lesz az őshonos állatokat, – mint pl.: szürke marha, bivaly, őshonos juhfajták, parlagi szamár – bemutató udvar, és ismét kialakításra kerül a Baranya udvar, ahol pedig a megyei értéktárba bekerült haszonállatok – baranyai óriás nyúl és baranyai tyúk – lesznek megtekinthetők. A megyei hagyományok, mint értékek szintén itt mutatkoznak be. A kézműves utcában pedig kizárólag a helyi termelők és a helyi terméket előállítók kínálják majd portékáikat.

Mind ezek mellett idén is számos kiállításon belüli kísérő program várja majd a Szentlőrinci Gazdanapokra látogatókat. – tájékoztatott Pohl Marietta

A rendezvény fő támogatói

Takarék Csoport  Takarék Agrár Igazgatósága,


Szentlőrinc Város Önkormányzata  az Alapítvány együttműködő partnere.


Szentlőrinci Gazdanapok

Baranya Megyei Vállalkozói Központ

Alapítvány a Vidék Kis- és Középvállalkozásainak Fejlesztésére

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on hétfő, 08 július 2019 11:26
Rate this item
(1 Vote)
loader
: