AGRARIA 2019. – Magyar vállalkozások határon átívelő üzleti sikerei

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A PRIMOM Alapítvány Enterprise Europe Network irodája és a kolozsvári CENTI kutatóközpont közös szervezésében, 2019. április 11-12. között 9 szabolcsi agrárvállalkozás vett részt a 25. alkalommal megrendezett agrárszakmai kiállításon és üzleti találkozón Kolozsváron.

A kiállítás nyitónapján, a több mint 300 kiállító felvonultatta a legmodernebb, precíziós gazdálkodási eszközeiket, berendezéseiket a szakmai közönségnek. Az állattenyésztésben érintett gazdálkodók a szarvasmarha tenyésztésben alkalmazható új tartástechnológiai eszközökkel ismerkedhettek meg, a fejőgéptől a mozgásérzékelővel ellátott marhavakaró berendezésen át egészen a takarmányozási és állategészségügyi innovációkig.

A találkozások lehetőséget adtak a jó gyakorlatok cseréjére az állatok produktivitásának kihasználása, szaporodásuk és tej-, vagy húshozamának növelése területén.

 

A növénytermesztő gazdák, szakemberek számos új növényvédelmi és talajjavító terméket is megismerhettek, szem előtt tartva a terméshozam növelésénél a fenntartható gazdálkodás fontosságát is. A bemutatott új kihívásoknak megfelelő precíziós földművelő eszközök, a kor legmagasabb szintű elvárásainak felelnek meg, optimalizálva segítik a gazdálkodókat a terméshozamaik növelésében, mindezt költségeik hatékony ésszerűsítésével, terményük minőségibeli mutatóinak javulását is eredményezve. A szinte minden világmárkát bemutató traktorforgalmazók készségesen látták el tanácsokkal a leendő vásárlókat.

A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a résztvevő vállalkozások több mint 100 üzleti tárgyalást bonyolítottak le, melyek egy részében már a helyszínen konkrét együttműködések is születtek.

A szakmai program másnapján a delegáció a tordai növénynemesítő központban tett látogatást, ahol a környezeti kihívásoknak megfelelve, mint a globális felmelegedés és a csapadékhiány, fejlesztik szélsőséges időjárási körülmények között is a nagy biztonsággal érő, magas terméshozamot mutató kalászos, kukorica és szójafajtáikat. A nemesítő állomás törekszik a minél szélesebb körű vizsgálati eredmények felhasználására, ezért több magyarországi képzési és kutatóállomással is együttműködik. Egy-egy új fajta kinemesítése akár 10 évet is igénybe vehet, azonban az igazolt termésátlagok önmagukért beszélnek. Az egyik legújabb már megvásárolható, és a mi időjárási körülményeinkhez hasonló területeken 10t/Ha termésátlagot is elérő búzafajta iránt komoly érdeklődést tanúsítottak a résztvevők, akik aktívan, kérdést-kérdésre halmozva szereztek új információkat a nemesített fajtákról és azok gazdasági hasznosíthatóságáról.

PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány Enterprise Europe Network irodája bízik benne, hogy a kezdeti sikereket követően a további években még nagyobb érdeklődés kíséri az üzletépítő találkozóit, és a szervezésükben megvalósuló 2020-as AGRARIA kiállításon való részvétel lehetőségét.


Mészáros Éva

Irodavezető
PRIMOM Alapítvány Enterprise Europe Network
tel: 42/799-150
www.primom.hu


Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on csütörtök, 18 április 2019 14:18
Rate this item
(1 Vote)
loader
: