Tudományos és üzleti értékteremtés

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

Tíz magyar egyetemmel együtt a Debreceni Egyetem is bekerült a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programba. Az intézmény a céljai megvalósításához 2 milliárd 250 millió forintot kapott. A program olyan kutatásokat finanszíroz, melyek az eredmények üzleti hasznosulását is priortásként kezelik.

A Debreceni Egyetem a legmagasabb forrást szerezte meg a kiválasztott intézmények között. Öt tématerületen végez tudományos és innovációs tevékenységet, ezek a terápiás célú fejlesztések, a biotechnológia, az energetika, a vízzel kapcsolatos kutatások és a Big Data.

A jelentős támogatási összeg felhasználásával a kutatási feltételrendszer javítását, a kutatások orientáltságát, a tudományos munkát és a kutatói utánpótlás képzését kívánják erősíteni az intézményben. A forrásból mintegy harminc kutatócsoportban több száz kutató munkáját finanszírozzák. A Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program támogatásával további magyar és külföldi kutatókat vonhatnak be a vizsgálatokba, nőhet a hazai és nemzetközi együttműködések száma, valamint termékszabadalmakat jegyeztethet be az egyetem. A projekt előírása szerint az intézmény a támogatási összegből tovább finanszírozza a kifutó Lendület-kutatócsoportok munkáját, emellett számos közlemény, új tudományos eredményt bemutató publikáció is születik majd.

A Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program megvalósításának támogatására az intézményben – a rektor, a kancellár és a 14 dékán részvételével - szakmai koordináló, monitoring testület alakult, a tématerületi munkát pedig kijelölt vezetők irányítják (terápiás célú fejlesztések – Dr. Szilvássy Zoltán, biotechnológia – Dr. Tőzsér József, energetika – Dr. Pintér Ákos, vízzel kapcsolatos kutatások – Dr. Nagy János, Big Data – Dr. Berényi Ervin).

A Debreceni Egyetemen a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program 2019. június 30-ig tart.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on péntek, 12 október 2018 14:55
Rate this item
(1 Vote)
loader
: