Miből készülnek ételeink?

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

Új élelmiszerekről és komponensekről, valamint innovatív technológiákról tanácskoztak az Európai Unió táplálkozástudományi szakemberei a Debreceni Egyetemen. A 3. Food Structure Design Konferencián tradicionális helyi termékeket is bemutattak a külföldi kutatóknak.

Az élelmiszer-szerkezet kutatása a rengeteg új termék megjelenése miatt egyre inkább előtérbe kerül világszerte. Az összetevők élettani hatását, és az új komponensek vizsgálatait vitatták meg az Európai Unió táplálkozástudományi szakértői a Debreceni Egyetemen szeptember 20-22. között. A Food Structure Design Konferencia harmadik helyszíne Magyarország, Portugália és Törökország után.

- Az esztétikai szempontból vagy élettani hatásuk miatt használt új összetevők között már szinte minden megjelenik a vitaminoktól egészen a rovarokig. Svájcban például nemrég engedélyeztek lisztkukacból készült élelmiszereket, a Távol-Keleten pedig ennél nagyobb rovarokat is sütnek és esznek. Ha ilyen tempóban gyarapszik az emberiség, idővel olyan térségekben is megjelenhetnek ezek a fajta alapanyagok, ahol most még szokatlannak tűnnek – fejtette ki Dr. Győri Zoltán professzor, az egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetője.

A konferencián bemutatták az unió szakembereinek a Debreceni Egyetem csökkentett kalóriatartalmú kenyérfélék előállítására indított korábbi kutatását, mely során azt vizsgálták, hogy hajdan termesztett gabonafélékből milyen termékek állíthatók elő. A speciális pékáruk mellett egyéb alapanyagok innovatív módszerekkel történő feldolgozásáról, illetve az ezekkel elérhető élettani hatásokról is beszámoltak a debreceni kutatók. Ilyen például a saját fejlesztésű fekete fokhagyma, illetve különböző növényi kivonatok.

- Nem csak elméletben mutattuk be programjainkat, ízelítőt is adtunk a Debreceni Egyetem kutatásaihoz, fejlesztéseihez köthető termékekből, többek között a kis gabonafélékből, például kölesből készült pékárukból. Emellett tradicionális magyar termékekkel is megismertettük a külföldi kollégákat. Bemutattuk például a debreceni páros kolbászt és megjelentek a hajdúnánási biotermékek, melyek szintén tradicionális szerkezetűek – sorolta Dr. Győri Zoltán.

A háromnapos tanácskozáson a táplálkozástudományi szakértők olyan témaköröket is érintenek, mint az új feldolgozási anyagok, az enzim-alkalmazású technológiák, melyek a nem búzából készült termékeknek adnak látványos szerkezetet, valamint a piacon folyamatosan megjelenő új komponensek. Mindezeken túl az új élelmiszerek marketing lehetőségeit is vázolták a kutatók, a hazai és külföldi résztvevők a 3 nap alatt 30 előadást tartottak a Debreceni Egyetemen.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on hétfő, 24 szeptember 2018 00:20
Rate this item
(0 votes)
loader
: