27. Farmer-Expo: a szakma tükre

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A hazai mezőgazdasági kiállítások sorából kiemelkedik a debreceni agrárseregszemle. Ha egy vállalkozás az éves árbevétele tíz százalékát egyetlen szakkiállításon „söpri be" (miként ez az idei Farmer-Expon megtörtént), az az elkövetkező években is vissza-visszatérő vendég lesz ott.

A debreceni agrárseregszemle négy napja alatt egyébként 307 kiállító várta a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusának 17 ezer 126 kiállítási négyzetméterén az Expó 32 ezer 560-látogatóját. A campus színháztermében tartott megnyitón Dr. Papp László, Debrecen polgármestere azzal kezdte köszöntőjét, hogy a város egyik legnívósabb szakmai rendezvényévé nőtte ki magát a Farmer-Expo az elmúlt 27 év során. Szavai szerint miközben a megyeszékhelyen ipari munkahelyek ezrei jönnek létre, úgy a mezőgazdaság sem kevésbé fontos. Ígéretet tett, hogy a hajdúsági területek vízgazdálkodásával kapcsolatos programot folyamatosan felszínen tartják, és ehhez a helyszínen szintén jelenlévő Dr. Nagy István agrárminiszter támogatását is kérik.

Megbecsült ágazat

A Farmer-Expo és Debrecen város közös nagydíját idén a 150 éves debreceni agrár felsőoktatás kapta. Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja azzal köszönte meg az elismerést, hogy miként  150  éve  a  város  a  mezőgazdaság  fejlődését segítette  az  oktatással,  ma  ugyanúgy  teszi  ezt a  járműiparral.  Az  mezőgazdaság a  jövőben  is kitüntetett marad a Debreceni  Egyetem számára.

Össze kell fogni

Dr. Nagy  István  agrárminiszter  a népes  hallgatóság előtt elmondta, hogy az ország idei búzatermése 20 millió ember táplálására elég, köszönet ezért a gazdáknak. „Az ágazat felzárkózásának egyik kulcsa a korszerű  és  felelős  vízgazdálkodás. A tárcavezető fórum keretében válaszolt a gazdák felvetéseire. A több mint 400 érdeklődő első kézből kaphatott választ az őt leginkább foglalkoztató kérdésekre. Az  agrárminiszter  szerint  meg  kell  tudnia  újulni az ágazatnak, ehhez pedig (egyebek mellett) a jelenlegi  növénytermesztési  technológiák  újragondolására van szükség. Ez viszont összefogás és a fiatal gazdák egyre növekvő szerepvállalása nélkül nem  fog  menni. 

„A  Fiatal  gazda  pályázatra  4200 pályamű  érkezett,  és  a  10  milliárd  forinttal  megnövelt  pályázati  keretből  kétezren  kaptak  támogatást” – fogalmazott a miniszter. Beszédében külön kitért a szabolcsi almát népszerűsítő marketingprogramra,  valamint  a  nyúlhús  fogyasztását  népszerűsítő országos kampányra is.

Az idei Farmer-Expo mottója: Egészséges élelmiszert a fogyasztó asztalára!

A nyitónap egyik kiemelkedő rendezvénye volt a mintegy 200 résztvevőt vonzó Hortico Zöldség-Gyümölcs  Kertészeti  Konferencia,  ahol a  kertészeti  ágazat  gondjai  mellett  a  megoldások, és persze a sikerek is terítékre kerültek.

Idén mintegy  200  négyzetméteres  impozáns  standon kapott  lehetőséget  a  magyar  zöldség-gyümölcs ágazat a bemutatkozásra.

A gyümölcsök közül ezúttal is az almának jutott a legnagyobb figyelem a „Merre tovább szabolcsi alma?” program újabb állomásaként a térség legjelentősebb almatermesztői ültek egy asztalhoz a feldolgozókkal és a kereskedőkkel annak érdekében, hogy az idén kialakult helyzetet értékeljék és  a  felmerülő  problémákra  megoldásokat  fogalmazzanak  meg.  A  program  részeként meghirdették  a  „Szabolcs  Aranya”  almafogyasztást ösztönző programot, mely az Agrármarketing Centrum támogatását is élvezi. A kezdeményezést egyébként a szaktárca olyannyira a sajátjának érzi, hogy Dr. Nagy István agrárminiszter maga is jelen volt a  program  bejelentésekor.

Antibiotikum nélkül?

Miközben  a  hagyományoknak  megfelelően  szarvasmarha-, ló-, juh- és kecske tenyészállat bemutatók  színesítették  a  programot,  a  Farmer-Expo második napja két kiemelkedő szakmai programot is tartogatott.

A sertés konferenciának a címe: „Korunk  nagy kérdése az  antibiotikum mentes sertéstartás”

A zsúfolásig megtelt előadóban hamar kiderült, hogy az antibiotikumok fontosságát a  termelők, a hatóságok, a szolgáltatók és a lakosság is kiválóan érti. Elhangzott, hogy a sertéstartó telepek külső és belső járványvédelme területén napjainkban rengeteg kihívással kell szembenézni. Az Afrikai sertéspestis kórokozója miatt ismét előtérbe került egy régi-új téma, a járványmegelőzés. Meg kell keresni azokat a pontokat, amiket áttekintve el lehet jutni az antimikrobiális szerek csökkentéséhez.

A szarvasmarha ágazat szereplői „A siker a részletekben rejlik” című tanácskozáson jutottak főszerephez. 

Az előadók  neve  és  a  szakismerete garanciát jelentett arra, hogy az érdeklődők hasznos, és korszerű ismeretekhez, információkhoz jutnak. Elhangzott, hogy a hatékony és versenyképes szarvasmarha tenyésztés kulcseleme a takarmányozás. Az  előadók  egyebek  mellett arról is beszéltek, hogy bár az állattenyésztésben még  nem  elég  elterjedt  a  precíziós  gazdálkodás, a jövőben a növénytermesztés mellett ezen a területen is előrelépésre számítanak. A mintegy 100 résztvevő  egyébként  nem  pusztán  passzív  befogadóként  volt  jelen  a  konferencián,  a  téma  iránt érdeklődők lehetőséget kaptak a szakmai konzultációra is

Baromfi Szakmai Nap

Bárány László, a Magyar Brojlerszövetség elnöke a baromfis szakma nevében azzal kezdte  az értékelését, hogy Debrecenben, illetve a város 100 kilométeres körzetében található az itthon előállított és levágott baromfiállomány több mint fele, ezért elvárható, hogy a szakma a Farmer-Expó-n is kellő súllyal képviseltesse magát. „Az elmúlt 26 évben  erre  a  rendezvényre  a  tenyésztők  gyakorlatilag azzal a céllal hoztak növendék- és tenyész baromfikat, hogy a nagyközönségnek bemutassák a hazai baromfiágazat sokszínűségét. Idén a látvány mellett a tartalomra is nagyobb hangsúlyt helyezünk, és közel száz résztvevővel megrendeztük az első Farmer-Expo Baromfi Szakmai Napot. Itt nemcsak a takarmányozás,  az állategészségügy, vagy a biobiztonság kérdése volt napirenden, hanem például az egyre  növekvő vevői, illetve EU-s elvárások is.

Gyógyszer helyett

A székesfehérvári székhelyű Alpha-Vet Kft., mint a legnagyobb hazai állatgyógyszer forgalmazó cég évek óta visszatérő kiállítója a Farmer-Expó-nak. Dr. Hella Barnabás, a társaság gyógyszerágazat vezetője ezt a  fajta  ragaszkodást  azzal  indokolta, hogy ez a keleti régió egyik legjelentősebb szakmai rendezvénye, ahol évről évre találkozik a szakma színe java. Az EU azon törekvése, hogy antibiotikumot csökkentsen, egészségesebb élelmiszert állítson elő, és ezzel párhuzamosan a hatékonyságot növelje mind a sertéstartásban mind a baromfi tenyésztésben is komolyan napirenden van.

Kiállítói szemmel

Idén 32 ezer 560 látogatója volt a Farmer-Expó-nak. Határon  túlról  mintegy ezer vendég érkezett a rendezvényre. Sok látogatót az állattenyésztéssel kapcsolatos programok érdekeltek, 18 százalék pedig az élelmiszeripari kiállítók által felvonultatott választékot  részesítette  előnyben, de számos érdeklődő kereste fel a kiállított mezőgazdasági gépeket-berendezéseket  is.

Fontos tudni,  hogy  idén  3  ezer  600  látogató  valamilyen mezőgazdasági  gép  vagy  eszköz  vásárlásának  a céljával  érkezett  a  rendezvényre.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on szerda, 05 szeptember 2018 15:28
Rate this item
(1 Vote)
loader