Elismerés a debreceni agárképzésének

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A 150 éves debreceni agrár-felsőoktatás kapta idén a Farmer Expó és Debrecen városa közös Nagydíját a rendezvény megnyitóján, ahol a Debreceni Egyetem legfrissebb klímaváltozás-kutatási eredményeire hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

- A Debreceni Egyetem, illetve jogelődje mindig fontosnak tartotta, hogy a gazdasági élettel gyakorlati kapcsolatot tartson. Nem szabad elfelejtkezünk arról, hogy a debreceni felsőoktatás az agrároktatással indult 150 évvel ezelőtt, idén ünnepeljük ezt a jeles évfordulót. Ahogy a város akkor segítette a mezőgazdaság fejlődését az oktatással, most ugyanúgy teszi ezt a járműiparral, de a mezőgazdaság a jövőben is ugyanolyan fontos lesz az egyetem számára.

Ahogyan a Farmer Expó is, hiszen ez az esemény egy élő kapcsolatot jelent az oktatókkal, kutatókkal és a gazdasági szakemberekkel – fogalmazott Dr. Bács Zoltán kancellár a rendezvény megnyitóján a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán, amely csaknem a kezdetek óta ad otthont a 27. alkalommal megrendezett Farmer Expónak.

A Debreceni Egyetem az idén 150 éves debreceni agrár-felsőoktatás elismeréseként kapta a Farmer Expó és Debrecen város Nagydíját.

Az intézmény nemcsak helyszínt ad a négynapos rendezvénynek, hanem a szakmai programban is szerepet vállal. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar oktatói a zöldség- és gyümölcságazati, valamint a szarvasmarha-tenyésztési konferencián tartanak előadásokat, a legkorszerűbb tudományos módszerekkel segítve a gazdálkodók munkáját.

Az egyetem kutatási eredményeire támaszkodva tartott fórumot az expón Dr. Nagy István agrárminiszter is. A politikus az intézmény három kutatója által készített tanulmány adatait idézte, amely Debrecen 110 éves, napi megfigyeléseket tartalmazó időjárási adatsorát vizsgálta.

- Habár hazánk természeti adottságai mezőgazdaság szempontból kedvezőek, hiszen 5,7 millió hektár művelhető területtel rendelkezünk, de ahogy ez a kutatás is bebizonyította, 2-3 évünk van arra, hogy felkészüljünk, alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz. Hiszen a szélsőséges időjárás miatt a hőmérséklet évről évre növekszik, nő az árvizek gyakorisága is, és növekszik a mezőgazdasági termelés szempontjából ma legnagyobb veszélyforrás, az aszályok gyakorisága is. Többek között ezért indulhat el a kormány támogatásával a Derecskei Főcsatorna projekt – jelentette be Dr. Nagy István.


A szakmai konferenciákon, valamint a tenyészállat- és fajtabemutatók, illetve -bírálatok mellett idén 300 kiállító mutatkozott be 17 ezer négyzetméteren a Farmer Expón augusztus 17-20. között. Köztük az egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (DE AKIT) három kutatóintézete. A kutatóműhelyek közös standon, a pallagi kísérleti telepen termesztett gyümölcsökkel, valamint a Karcagi és a Nyíregyházi Kutatóintézetekben nemesített vetőmagokkal várták az érdeklődőket. 

Külön egységként bemutatkozott a Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium is. Az intézmény tanulói és tanárai kínáltak ízelítőt a gyakorlókertjükben megtermelt növényekből, illetve népszerűsítették az iskola képzéseit.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on péntek, 24 augusztus 2018 10:29
Rate this item
(1 Vote)
loader
: