Újdonságokkal várják a szakmát és a diákokat is a Szentlőrinci Gazdanapokon

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

Idén ünnepli 25 éves jubileumát a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány legnagyobb projektje a Szentlőrinci Gazdanapok. A szervezők a hagyományokat folytatva színvonalas szakmai programokkal készülnek: a mezőgazdasági kiállítás mellett szántóföldi gép- és technológiai bemutató, agrárfórum, szakmai konferencia és rengeteg egyéb érdekesség lesz a Pécstől nyugatra lévő településen.

Ebben az évben a helyi gazdaság és a vidék jövője áll a 25. Szentlőrinci Gazdanapok középpontjában. A mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és vásár 2018. augusztus 10-12. között várja vendégeit. A rendezvény újdonságait és a programokat Pohl Marietta főszervező, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója ismertette.

Milyen kiemelt programok lesznek a Szentlőrinci Gazdanapokon?

A pénteki szakmai nap témája a helyi gazdaság és a vidék jövője lesz, ezen belül kiemeltük a precíziós gazdálkodást és agrárfórumot tartunk a vidékfejlesztésről. Ennek fő vendége Dr. Mezei Dávid, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára lesz. Ráadásul a szakmai nap beletartozik az agrár-szaktanácsadók 2018.évi kötelező továbbképzéséhez ajánlott szakmai rendezvény/képzés kategóriájába. Szombatra az állattenyésztőket hívtuk kerekasztal beszélgetésre, melynek fókuszában a novemberben életbe lépő új állattenyésztési törvény és a kapcsolódó rendelkezések lesznek. A szakmai konferencián, és a kerekasztal beszélgetésen neves előadók, az agrárpolitika jeles képviselői mondják el, mi várható a hazai mezőgazdaságban.

Az egyik idei újdonság, hogy elindítottuk a partnerország programot, amiben a szomszédos Horvát Köztársaság mutatkozik be közel 50 kiállítóval. Ehhez szervesen kapcsolódik az üzleti fórum, amikor az érdeklődő magyar szakembereknek és üzletembereknek lesz lehetőségük a közvetlen, business 2 business kapcsolatfelvételre egymással és a horvát vállalkozásokkal. Újra lesz Szentlőrinci Vágta, a fedett pavilonok kiállítóstandjain pedig a mezőgazdasági, élelmiszeripari cégek, a finanszírozási szektor, oktatási intézmények és az agráriumhoz kapcsolódó különféle ágazatok, üzletágak várják az érdeklődőket termékeikkel és szolgáltatásaikkal. A szabadtéri kiállításon mezőgépek hazai és külföldi gyártói, a Magyarországon forgalmazott márkák kereskedői, erőgépek, munkaeszközök, technológiák és kisgépek vonulnak fel, és számos gazdasági haszonállat megismerhető lesz, úgymint a különféle kisállatok és hobbiállatok is. Természetesen a kiállítók között a gasztronómiai hagyományok őrzői is ott lesznek; ételkóstolókkal, régies és új ízekkel, specialitásokkal készülnek a vendégek fogadására. A vásáron pedig népi iparművészek és kézművesek kínálják majd portékáikat, továbbá színes, szórakoztató programok, népies játékok és hagyományőrző bemutatók váltják egymást.

Mi a rendezvény fő célkitűzése?

Az a célunk, hogy minél többen érezzék magukhoz közel ezt a szektort, és a fiatalok közül sokan válasszák ezt jövőjüknek. Higgyenek abban, hogy ebben a régióban is van jövő. Hogy nem kell külföldre menni, nem kell elmenni innen, itt is lehet boldogulni. Ha ezt az irányt meg tudjuk tartani, akkor ezt mindig új ötletekkel, új elemekkel lehet színesíteni.

A generációváltás mennyire érzékelhető?

Szeretnénk részt venni benne. Célunk a mezőgazdasági szakmák ismertségének és népszerűségének növelése, különös tekintettel az év ezen szakaszában már közelgő beiskolázási időszakra. Az iskolák számára nagyon fontos a tanulni vágyó fiatalok érdeklődésének felkeltése.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on szerda, 04 július 2018 15:00
Rate this item
(1 Vote)
loader