loader

Közelgő események

jan.
23

9:30 am 2019.01.23 - 5:00 pm 2019.01.26

jan.
26

2019.01.26 1:00 pm - 2:00 pm

febr.
7

9:00 pm 2019.02.07 - 6:00 pm 2019.02.10

márc.
7

2019.03.07 11:00 am - 12:00 pm

Élelmiszerbiztonság - új ajánlásokkal

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

Nemzetközi szintre fejleszthetik nyomonkövetési rendszereiket a hazai élelmiszeripari vállalkozások a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Magyarországra adaptált szabványaival. Az ajánlásokat országos roadshow keretében a Debreceni Egyetem agrárkarán is bemutatták.

A nyomonkövetési rendszer a nyugat-európai országokban már nem csak az élelmiszer eredete miatt meghatározó, hanem egyfajta piacvédelmi, piacszerzési eszköz is, miután az emberek egyre inkább egészségtudatosak. Magyarország ezt felismerve 2015-ben hozta létre a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformot, melynek munkacsoportjai hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban dolgoztak ki globális szabványokon alapuló hazai megoldásokat.

Ezeket ismerteti a platform egy országos roadshow keretében, melynek második állomása volt május 3-án a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform korszerű megoldásokat, automatizált eljárásokat ajánl a hazai élelmiszeripari gazdálkodók és cégek számára, hogy nemzetközi szintre fejleszthessék nyomonkövetési rendszereiket.

 

- A mai magyar vállalkozások döntő többsége megfelel a terület jogszabályi előírásainak, viszont nem olyan módszerekkel dolgoznak, melyek termelési- és költséghatékonyságot hoznának. Mi olyan modern lehetőségeket mutatunk a roadshow keretében, amiket eredményesen beilleszthetnek a folyamataikba – emelte ki a platform egyik alapítója, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. üzletfejlesztési igazgatója, Vatai Krisztina.

A GS1, a világ legelterjedtebb szabványrendszere amellett, hogy összehangolja az élelmiszerlánc szereplőinek tevékenységét, a fogyasztók számára is előnyökkel jár.

- Az élelmiszerbiztonságot korszerű nyomonkövetési rendszer nélkül nem lehet garantálni. A fogyasztó egyrészt megtudhatja ezáltal, hogy a választott termék élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan, és olyan információkhoz is juthat például egy csirkéről, hogy az hol kel ki a tojásból vagy éppen hol nevelkedett. Azt látjuk, ma már egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű tájékoztatásra – tette hozzá Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályának vezetője.

- Elsőként csatlakoztunk a platformhoz, és oktatóink részt is vettek a zöldség-gyümölcs, a tej és tejtermék, valamint a hús- és halágazat szabványainak kidolgozásában. Mivel karunk kiemelt területként kezeli az élelmiszerlánc-biztonságot, egy GINOP-projekt keretében folyamatban van egy minősített élelmiszerlánc-infrastruktúra kiépítése campusunkon, illetve fontosnak tartjuk, hogy élelmiszermérnök-hallgatóink is tájékozottak legyenek a nyomonkövetési rendszerek terén, számukra külön képzést tartunk majd ezekről – mondta el köszöntőjében Dr. Komlósi István, a MÉK dékánja.

A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform roadshow-ja keretében, az ország 8 városában 600 vállalkozáshoz szeretné eljuttatni ajánlásait, az év második felében pedig képzéseket is tervez gazdálkodók és élelmiszerfeldolgozók számára.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on csütörtök, 17 máj. 2018 10:23
Rate this item
(1 Vote)
loader
: