Erősödő mongol kapcsolat

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

Kettős diplomát adó képzés indításáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem a Mongolian University of Life Sciences-zel az 5. AGRIMBA-AVA Kongresszuson Debrecenben.

A leendő magyar és mongol agrárgazdasági szakemberek kapcsolatépítését, egyben az ázsiai ország gazdaságfejlesztését is szolgálja az a megállapodás, melyet a Debreceni Egyetem és a Mongolian University of Life Sciences kötött június 20.-án a Böszörményi úti campuson. Az együttműködés értelmében 20 magyar és 20 mongol hallgató szerezhet kettős diplomát az ulánbátori intézmény MBA (Master of Buisness Administration) szakán, valamint a debreceni Gazdaságtudományi Kar vállalkozásfejlesztés mesterszakán tanulók közül.

- A Debreceni Egyetem nagyon széleskörű kapcsolatokkal rendelkezik a világban, köztük Mongóliával is. Ezzel a kettős diplomával a mongol gazdaságban jelentkező kérdésekre tudunk európai típusú választ adni. A Debreceni Egyetem iránt egyébként folyamatos az érdeklődés az ázsiai országból, hiszen jelenleg is tanulnak mongol doktoranduszok és MSc-hallgatók a cívisvárosban – tájékoztatott Jávor András rektori főtanácsadó.

A két egyetem között több mint 10 éve áll fenn kapcsolat, de a két ország távolsága miatt eddig csak kevesen jutottak el a partnerintézménybe tanulni. A most aláírt megállapodás ennek lendületet adhat.

- Állami egyetemünket az 50-es években alapították, 9 ezer hallgatónk van, és az országban egyedül mi foglalkozunk agrárökonómiával. Azt gondoljuk, hogy mi már a program indulásakor ki tudjuk használni a maximális, 20 fős hallgatói létszámot, és reméljük, hogy oktatói csereprogramokra is lehetőség lesz a jövőben – hangsúlyozta Mashir Erdenebayar, a Mongolian University of Life Sciences elnökhelyettese.

A vállalkozásfejlesztési mesterszakhoz kötődően ez már a második kettős diplomát adó képzés, hiszen 2011 óta a finnországi JAMK University of Applied Sciences intézményével is létezik már egy hasonló megállapodás. A Debreceni Egyetemen (illetve annak jogelődében, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen) 1989-ben kezdődött az MBA képzés az AGRIMBA nemzetközi hálózat részeként. Az AVA kongresszus az AGRIMBA legmagasabb szakmai és tudományos rendezvénye, melyet kétévente rendeznek meg a hálózat egy tagjánál, ezúttal – immár második alkalommal – a Debreceni Egyetemen június 19.-24. között.

- Ennek a világon egyedülálló hálózatnak 25 partnerintézménye és 11 aktív MBA-programja van Ázsiától Amerikáig. Ezen túl saját akkreditációs lehetőséggel, oktatási anyaggal és egy önálló tudományos lappal is rendelkezik, amely most ünnepli 10 éves fennállását – mondta el Dr. Nábrádi András, a DE GTK Gazdálkodástudományi Intézetének igazgatója, a kongresszus szervezője.

Az angol nyelvű tanácskozáson 12 ország több mint 60 szakembere vesz részt. A szekcióüléseken a vidékfejlesztés, az alkalmazott ökonómia, a pénzügy-számvitel, a kereskedelem-marketing, a menedzsment-informatika, valamint a turizmus-sportmenedzsment témakörökben tartanak előadásokat.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170620_erosodo-mongol-kapcsolat

Kép: http://hirek.unideb.hu/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on kedd, 27 június 2017 13:51
Rate this item
(1 Vote)
loader
: