loader

Közelgő események

jan.
23

9:30 am 2019.01.23 - 5:00 pm 2019.01.26

jan.
26

2019.01.26 1:00 pm - 2:00 pm

febr.
7

9:00 pm 2019.02.07 - 6:00 pm 2019.02.10

márc.
7

2019.03.07 11:00 am - 12:00 pm

„Okos élelmiszerek” az emberiségért

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A Debreceni Egyetem agrárkara is bekapcsolódik a legnagyobb globális problémák leküzdését célzó Smart Food-programba, melyet az International Crops Research Institute of the Semi-Arid Tropics koordinál.

Smart Food-nak, azaz „okos élelmiszernek” azokat a termékeket tekintik, amelyek megoldást jelenthetnek az emberiség és a bolygó legégetőbb problémáira: a környezeti kihívásokra (a klímaváltozásra, a vízhiányra és a környezet állapotromlására), a helytelen étrendre (az alultápláltságtól az elhízottságig), továbbá a szegénységre és éhezésre. Az International Crops Research Institute of the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) nevű nonprofit szervezet már több mint negyven éve keres hosszú távú lehetőségeket mindennek leküzdésére a tudomány támogatásával.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara az európai piac- és termékfejlesztésbe kapcsolódik be – erről írt alá együttműködési megállapodást Joanna Kane-Potaka külügyi és stratégiai marketing igazgató, valamint Dr. Komlósi István dékán június 10.-én.

- A közös tevékenység kiemelt pontja a köles és a cirok európai piacának fejlesztése. A kutatómunkát az ICRISAT az afrikai és az indiai farmerek termesztési adataival támogatja. A Debreceni Egyetem és az ICRISAT együttműködése kiterjed az élelmiszer feldolgozás lehetőségeire, a marketingre és az élelmiszerláncon való végig követésre, végig kísérésre – emelte ki Dr. Komlósi István dékán.

A köles és a cirok mint szárazságtűrő gabona, megfelel az „okos élelmiszer” kritériumainak. A köles például rendkívül gazdag vasban, cinkben és folsavban, fontos szerepet játszik serdülő lányok és nők egészségmegóvásában, valamint magas az antioxidáns tartalma, ami többek között szerepet játszik a szívroham csökkentésében is. Termesztése a bolygónak is kedvező, hiszen kisebb a vízigénye, kevesebb növényvédő szert és műtrágyát igényel, így alacsonyabb a karbon-lábnyoma. Ugyanakkor még több ígéretes fejlesztési lehetőséget rejt a számos – takarmány, erjesztés, stb. – egyelőre kiaknázatlan terület.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170612_okos-elelmiszerek-az-emberisegert

Kép: http://hirek.unideb.hu/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on szerda, 14 június 2017 10:25
Rate this item
(1 Vote)
loader
: