loader

Közelgő események

jan.
23

9:30 am 2019.01.23 - 5:00 pm 2019.01.26

jan.
26

2019.01.26 1:00 pm - 2:00 pm

febr.
7

9:00 pm 2019.02.07 - 6:00 pm 2019.02.10

márc.
7

2019.03.07 11:00 am - 12:00 pm

Újabb Lendület-csoport az egyetemen

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A tájhasználat- és a klímaváltozás kihívásaira adhat választ eredményeivel a Debreceni Egyetem új Lendület-kutatócsoportja, amely 5 évre nyert támogatást a Magyar Tudományos Akadémiától.

A fiatal kutatókat támogató kiválósági programot, a Lendületet 2009-ben hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia. A külföldön dolgozó tehetséges kutatóink hazahívása, illetve a magyarországi kutatóhelyeken tudományos munkát végző tehetségek itthon tartása mellett a program fő célja, hogy erősítse az MTA kutatóhálózatának nemzetközi versenyképességét. Az MTA 2017-ben 3 milliárd 570 millió forintot fordít a kutatócsoportok támogatására, melyből 784 millió forintot szánnak a most alakuló csoportoknak.

Az öt évre szóló támogatási program nyerteseit május 17.-én, hirdették ki a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Az idei pályázat nyomán 22 fiatal kutató, köztük Dr. Török Péter, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszékének docense kezdheti meg tudományos munkáját.

- Ez elismerés a kutatónak és tágabb környezetének, az intézménynek egyaránt, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia egyik legfontosabb, a kutatócsoportok számára adható támogatását sikerült elnyerni – mondta Dr. Csernoch László a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettesem majd kiemelte: az öt évre szóló program az alapkutatást támogatja, de ez az a bázis, amelyre építve később az alkalmazott kutatásokat is sikeresen lehet végezni. A program kezdete óta ez a Debreceni Egyetem tizedik Lendület-kutatócsoportja.

Dr. Török Péter ökológus és kutatócsoportja a tájhasználat és a klíma megváltozásával járó kihívásokra adandó válaszok megfogalmazásához járulhat hozzá eredményeivel. Az emberi életminőség fenntartásában kiemelt fontosságú a széleskörű ökoszisztéma-szolgáltatások (például biológiai védekezés, megporzás) nyújtására képes területek, valamint környezeti jellemzők stratégiailag megtervezett hálózatának kialakítása. Az ilyen úgynevezett környezetbarát infrastruktúra kialakításában kulcsfontosságú a természetes élőhelyek sokféleségének fenntartása és helyreállítása. A tájléptékben zajló élőhely-rekonstrukció hatékony eszköz az élőhelyi hálózatok szerkezetének és működésének kialakításában. Az élőhely-rekonstrukciók esetében igen fontos a költséghatékony kivitelezés és fenntartás, valamint a költséges technikai megoldások kiváltása. A kutatás legfőbb célja, hogy az elméleti konzervációbiológiai és restaurációs ökológiai kutatásokat, valamint a gyakorlati élőhely-rekonstrukciókat és kezeléseket összekapcsolják és az így nyert eredmények segítségével adaptálható választ nyújtsanak a tájhasználat és klíma megváltozással járó kihívásokra.

- A Lendület-pályázat kiváló lehetőséget teremt a felfedező kutatásokra, melyek során lehetőség nyílik a szűkebb fókuszú eredmények szintetizáló jellegű, általánosabb feldolgozására is. A pályázat által biztosított támogatás lehetővé teszi egy új, fiatalokból álló dinamikus kutatócsoport létrehozását és a csoport nemzetközi tudományos életbe történő hatékony bekapcsolódását – hangsúlyozta Dr. Török Péter, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének docense.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170517_ujabb-lendulet-csoport-az-egyetemen

Kép: http://hirek.unideb.hu/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on kedd, 30 máj. 2017 15:08
Rate this item
(1 Vote)
loader
: