loader

Közelgő események

jan.
23

9:30 am 2019.01.23 - 5:00 pm 2019.01.26

jan.
26

2019.01.26 1:00 pm - 2:00 pm

febr.
7

9:00 pm 2019.02.07 - 6:00 pm 2019.02.10

márc.
7

2019.03.07 11:00 am - 12:00 pm

Újdonságok a térinformatikában

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A térinformatika legújabb vívmányait ismerhetik meg a szakemberek az aktuális kutatási témáktól a legmodernebb eszközökig, a kétnapos VIII. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon a Debreceni Egyetemen.

- Az aszályok kialakulásának vizsgálatától, az árvíz elleni védekezésen és az önvezető járművek helymeghatározásán át a városmodellezésig életünk minden területén jelen van a térinformatika. Ez egy rendkívül komplex tudomány, amely magában foglalja a földrajzot, a geológiát, az informatikát és az matematikát. Éppen összetettsége lévén van szükség az ilyen konferenciákra, ahol a kutatók és a szakemberek megismerhetik a különböző szakterületeik álláspontjait – fogalmazott a május 25.-i megnyitón Dr. Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

Dr. Szabó Szilárd, a rendezvényt szervező Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője elmondta, hogy a két nap alatt 13 – köztük két angol nyelvű – szekcióban több mint 80 előadást hallhatnak a résztvevők, valamint egy tucat poszter és a szakkiállítás standjai várják az érdeklődőket a Díszudvaron, ahol a térinformatika meghatározó állami szereplői mellett a gyártók legmodernebb műszereit és szoftvereit is megismerhetik.

Dr. Dobi Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője köszöntőjében az elmélet és a gyakorlat találkozásának fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a térinformatika a valós életben felmerülő problémákra nyújt megfelelő technológiai válaszokat. A jegyző példaként megjegyezte: már készül az a térinformatikai alkalmazás, amelyik egységesen tartalmazza a megyei fejlesztési információkat, így a befektetők egy helyen találják majd meg, hogy hol épül ipari park vagy éppen inkubátorház Hajdú-Biharban.

Dr. Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese beszédében kiemelte, hogy 2016-ban az innovációs fejlesztések volumenét tekintve Debrecen volt a legsikeresebb hazai város, ebben meghatározó szerepe van az egyetemnek.

Cseri József, a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. igazgatója a második plenáris előadáson az állami földmérési alaptérképi adatbázis felújításáról beszélt.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170525_ujdonsagok-terinformatikaban

Kép: http://hirek.unideb.hu/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on péntek, 26 máj. 2017 11:41
Rate this item
(1 Vote)
loader
: