loader

Közelgő események

máj.
25

9:00 am 2018.05.25 - 6:00 pm 2018.05.27

máj.
29

2018.05.29 9:00 am - 10:00 am

szept.
5

9:00 am 2018.09.05 - 6:00 pm 2018.09.08

Biotechnológia: múlt és jövő

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló a biotechnológia minden területére kiterjedő oktatás folyik. Április 6.-án jubileumi tanácskozáson ünnepelték a képzés 30 évvel ezelőtti elindulását.

A biotechnológia az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományterület a mezőgazdaságban, az élelmiszer- és a környezetiparban, a gyógyszeriparban és az orvostudományban. A Debreceni Egyetem ezen kihívásokat felismerve indította be 1987-ben a biotechnológus képzését, ma pedig már az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely a biotechnológia valamennyi fő ágán (zöld biotechnológia: agár területen, fehér biotechnológia: környezetvédelmi területen, piros biotechnológia: orvosi területen) képez szakembereket egy intézményen belül.

Az egyetem interdiszciplináris rendszerében öt karon: a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási-, a Gazdaságtudományi-, a Természettudományi és Technológiai-, az Általános Orvostudományi-, valamint a Gyógyszerésztudományi Karon folynak biotechnológiai képzések. A diszciplina egységes szemléletű, alapvetően molekuláris biológiai ismeretekre alapozó oktatásán túl 2010 óta mesterképzés keretében is gyarapíthatják ismereteiket a hallgatók mezőgazdasági, környezet-, gyógyszer-, és orvosi biotechnológia területén.

A Debreceni Egyetemem az agrár biotechnológia területén jelentős kutatások zajlanak, és egyedülálló az akkreditált klaszterekbe szerveződött együttműködés a régió ágazatbeli vállalataival, ami keretet biztosíthat egy biotechnológiai oktatási centrum kialakításához a jövőben.

A biotechnológus képzés elindításának 30. évfordulója alkalmából megrendezett tudományos tanácskozáson  melyet az intézmény Biológiai és Ökológiai Intézet Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszéke, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság szervezett április 6.-án a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában  többek között Dr. Dudits Dénes akadémikus, növénygenetikus – akinek a kezdeményezésére épült meg Magyarországon az úgynevezett Komplex Stressz Diagnosztikai Rendszer – mutatta be azt az agrárinnovációt, hogy a genomszerkesztési módszerek milyen új lehetőségeket kínálnak a precíziós nemesítés számára. Dr. Balázs Ervin akadémikus, növényvirológus pedig a biotechnológia „aranybányájának” tartott talajtakaró mikroalgákat érintő kutatásait ismertette, kiemelve a mezőgazdasági, az élelmiszeripari, valamint a bioüzemanyagként történő felhasználási lehetőségeket.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170403_biotechnologia-mult-es-jovo

Kép: http://hirek.unideb.hu/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on hétfő, 10 április 2017 14:32
Rate this item
(1 Vote)
loader
: