loader

Közelgő események

máj.
25

9:00 am 2018.05.25 - 6:00 pm 2018.05.27

máj.
29

2018.05.29 9:00 am - 10:00 am

szept.
5

9:00 am 2018.09.05 - 6:00 pm 2018.09.08

A tudás szerepe az állattenyésztésben

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A népesség gyarapodása miatt növekedő élelmiszerigényről és a biotechnológia forradalmi szerepéről is beszélt Dr. Jávor András rektorhelyettes a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolájának tehetséggondozó programsorozatában.

A kameruni mini és a wallisi feketeorrú kecskék, a holland bóbitás tyúkok, valamint a fecskehasú és vörös mangalica fajták sajátosságainak tenyésztésben betöltött szerepéről is szó volt a gyakorló iskola Tudós és Iskola – Tudósiskola című tehetséggondozó programsorozatának március 24.-i előadásán.

- A föld népessége elérte a hétmilliárdot, így egyre nagyobb az állattenyésztők felelőssége, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert állítsanak elő az emberiségnek – hangsúlyozta Dr. Jávor András professzor, aki maga is a Kossuth-gimnáziumban végzett 1970-ben. A Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese kifejtette: a természet törvényszerűségeit nem lehet megváltoztatni, viszont a legkorszerűbb technológiai eszközökkel – genetika, genomika és proteomika – hatékonyabbá lehet tenni az állattenyésztést.

Dr. Jávor András ismertette azokat a takarmányozási eljárásokat és egyéb módszereket, amelyekkel gazdaságosan növelhető az állatok súlygyarapodása, jobb minőségű lesz a húsa, nő a tej-, tojás- és gyapjútermelő képessége.

Előadása végén a rektorhelyettes az érdeklődő diákoknak egy laborlátogatási lehetőséget ajánlott fel az egyetem Állatgenetikai Laboratóriumába, ahol többek között élelmiszer-hamisítási vizsgálatokat, génazonosítást és genomszerkesztést végeznek a kutatók.

A Tudós és Iskola – Tudósiskola ismeretterjesztő program szeptemberben indult az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában. A rendezvénysorozat keretein belül havonta más-más tudományterület neves képviselői tartanak előadásokat a végzős gimnazistáknak.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170324_tudas-szerepe-az-allattenyesztesben

Kép: http://hirek.unideb.hu/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on hétfő, 27 március 2017 09:04
Rate this item
(1 Vote)
loader
: