loader

Közelgő események

szept.
9

9:00 am 2021.09.09 - 8:00 pm 2021.09.11

szept.
30

9:00 am 2021.09.30 - 6:00 pm 2021.10.03

dec.
9

9:00 am 2021.12.09 - 4:00 pm 2021.12.10

febr.
17

9:00 am 2022.02.17 - 6:00 pm 2022.02.20

Esemény

Cím:
2021. szeptember 9-11. ismét várja önt a Bábolnai Gazdanapok
Naptár:
Dátum:
9:00 am 2021.09.09 - 8:00 pm 2021.09.11
Helyszín:
Url:
Szerző:
Super User
COM_DPCALENDAR_FIELD_CAPACITY_LABEL:
Korlátlan
Résztvevők:
COM_DPCALENDAR_FIELD_CONFIG_EVENT_LABEL_COPY:

Leírás

Nagy várakozás előzi meg a szeptember 9-11. között megrendezendő 34. Bábolnai Gazdanapokat. Ebben az évben a kiállítás a fővárosban megrendezésre kerülő 80. OMÉK társrendezvénye lesz.

„Ahhoz, hogy az OMÉK igazán teljes legyen, szükség van olyan társrendezvényre, mint a Bábolnai Gazdanapok, ahol nem csak álló, hanem mozgó gépeket, gépkapcsolásokat is láthatnak működés közben a gazdák. A digitalizáció jegyében jelen pillanatban olyan innovatív és gyakorlati „fogásokat” mutatunk majd be, amelyek tájékoztatást adnak és megkönnyítik a döntést, ha a gazdálkodók gépvásárlást terveznek, vagy dönteniük kell a következő évi kukoricahibridek vetéséről” – hangsúlyozta Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója.

Lelkes készülődés zajlik a kiállítás fajtabemutatója terén, hiszen az idén ünnepeljük a termelési rendszereket „útnak indító” bábolnai CPS megalakulásának 50. évfordulóját. Emlékezhetünk a fél évszázaddal ezelőtt elkezdődött hazai növénytermesztésben zajló nagy áttörésre, ami a fejlett technológiákkal és a hozzájuk tartozó korszerű gépi eszközökkel és inputanyagokkal addig soha nem látott fejlődést eredményezett a hazai mezőgazdaság gyakorlatában.

Ennek a nagy léptékű, „forradalmi” fejlődésnek a bölcsője éppen ide Bábolnához, az akkori Állami Gazdasághoz kötődik. Az amerikai mintára létrejött CPS (Corn Production System), magyar fordításban Kukorica Termelési Rendszer a biológiai alapok és a fejlett technika ötvözésével, valamint a hozzárendelt technológiával és fegyelmezett emberi munkával először Magyarországon, majd később a kelet-közép-európai országokban is jelentős változást eredményezett. Méltán tette Európa „kirakatává” a ’80-as években a magyar iparszerű növénytermesztést és állattenyésztést. 

A Bábolnai Gazdanapokon 50 év elteltével a szakemberek megtekinthetik 7 nemesítőháznak, mintegy 34 kukorica-hibridjét, amelyeknek elvetése április 26-án egy kiváló minőségű vetőágyba történt.

A bemutatóhoz 2021-ben a Bázismag Kft. – Marton Genetics (7 hibrid), a Corteva Agriscience (4 hibrid), az Euralis Kft. (3 hibrid), a Pannon Genetic Kft. (6 hibrid), az RWA Magyarország Kft. (6 hibrid),a Saatbau Linz (4 hibrid) és a Tradisco Seeds Kft. (4 hibrid) biztosította a vetőmagokat.

„A kukorica is óriási fejlődésen ment át az elmúlt 50 évben, hiszen a nemesítő-házak egymás után jöttek létre, és mindegyik arra törekszik, hogy valami újat, valami jobbat teremtsen. Emlékszem még a közel 50 évvel ezelőtti kukorica-fajtakínálatra, amikor bizony örültünk, ha egy-egy hibrid elérte a 8-9 tonnás termést, ma pedig már ott tartunk, hogy nem ritkán elérjük a 17-18 tonnát, sőt egyes kiemelkedő teljesítményű hibridek akár a 20 tonnát is” – idézte fel a CPS megalakulása óta a hazai vetőmagtermesztés fél évszázados történelmét dr. Kiss Erzsébet, a rendezvény fajtabemutatójának szakmai vezetője.             

Ebben az évben igazi kuriózum lesz az idén először elvetett cirokhibridek sora, mellyel e takarmánynövényben rejlő lehetőségeket ismerhetjük meg. A cirok tényleges alternatívát jelenthet a jövőben a szárazság okozta terméskiesések mérséklésében, ugyanis bizonyíthatóan kisebb a vízigénye és jobb a szárazság-tűrése, mint a kukoricának. Emellett termőképessége és a termés minősége is versenyképes vagy jobb a kukoricáénál a gyengébb adottságú és viszontagságosabb időjárású területeken. A kukorica-bemutatósor szomszédságában elvetett üzemi kísérlettel a szervezők szeretnék szó szerint is közelebb hozni a cirkot a termelőkhöz, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak e nagy jövő előtt álló növénnyel. 

Tekintettel a CPS megalakulásának 50. évfordulójára, látható lesz az 1961-ben forgalomba hozott, a hazai mezőgép-gyártás legendás produktuma, a DUTRA D4K traktor, illetve az 1971-es IH-Farmall 1066 CPS alaperőgép, amely az elsők között érkezett Magyar-országra, és még CPS logóval látták el.

A rendezvény programjai közül idén sem maradhat ki a gyakorlati gépbemutató, a talajszelvény, a traktor-tesztvezetés, a drónbemutató és a Szaktanácsadási Pont. Az először a bábolnai kiállításon megrendezett és mára hagyománnyá vált Szakiskolai Nap a rendezvény pénteki napján kerül megszervezésre. Ezidáig 17 iskola már jelezte részvételi szándékát az eseményre, ami idén a várhatóan közel ezer diáknak nyújt érdekes és színes programokat. A végzős diákokat a Tiétek a jövő című konferencián a továbbtanulási lehetőségekről az AGRYA tájékoztatja, amivel a szervezők nem titkolt szándéka, hogy minél több diák válassza élethivatásának a mezőgazdaságot.

Az álló gépeket kiállítók számos újdonsággal érkeznek Bábolnára. Egyike ezeknek a mezőgazdasági gépgyártók közül a New Holland, aki az energetikai átalakulás globális kihívásaira válaszolva elsőként indította útjára a Methane Power (metán erő) technológiával működő T6.180 traktorának sorozatgyártását.

A jövőbe mutató innovatív megoldásokkal felszerelt, 100%-ban metángázzal hajtott, 175 lóerős erőgép egyedülálló alternatívát nyújt a CO2-lábnyom és a 30%-kal alacsonyabb üzemeltetési költségek csökkentésére. Mindezek mellett a New Holland 2021. utolsó negyedévében bemutatja közkedvelt T7-es traktorcsaládjának továbbfejlesztett csúcsmodelljeit, a vadonatúj T7 Heavy Duty traktorokat. Az alapjaiban megújult kabinnal és kezelőszervekkel, valamint PLM Intelligence precíziós technológiával felszerelt T7HD nehéz szántóföldi erőgépek háromféle maximális motor-teljesítménnyel (275, 290, 315 LE) lesznek elérhetők. Továbbá a CASE IH hivatalos magyarországi importőrének, az AGRI CS Magyarország Kft.-nek a standján látható lesz az új CASE IH Optum AFS Connect modell, amely újabb teljesítményszinttel (250-300 LE) lesz elérhető a felhasználók számára. Az AFS Connect rendszer egy 2,5 cm pontosságú automata kormányzási rendszer, amely a legmodernebb, valós idejű adatátvitelű telematikai rendszer tökéletes ötvözete.

A Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségével (MVÜK) közösen a Magyar Mezőgazdaság Kft. egy élelmiszeriparral foglalkozó konferenciát is szervez, amelyben az ágazat aktuális kérdéseiről lesz szó.

A nagyközönség számára ismét lesznek lovas programok, valamint idegenvezetővel megtekinthetik a ménes-udvart, és lovaskocsival is ellátogathatnak a felújított Bábolnai Arborétum és Állatparkba.

Arra törekszünk, hogy a Bábolnai Gazdanapok ne csak egy hasznos szakmai esemény, hanem továbbra is izgalmas családi program legyen, mely büszke nagy múltjára amellett, hogy ápolja kulturális örökségét!

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

loader